Igår var det två år sedan jag började blogga! Bloggen har fungerat som en dagbok för vårt husprojektet och jag är så glad att så många vill följa vårat arbete med huset. Som ett litet tack för alla glada kommentarer vill jag ha en utlottning av ett par örhängen från Made by A. Vinnaren får själva välja vilken av modellerna (Sommar eller Sirlig) som önskas:

Sommar- Made by A Sirlig- Made by A
Tävlingsregler:
1 lott: Kommentera inlägget och skriv ditt favoritrecept på mat, dryck eller bakverk
3 lotter: Kommentera inlägget och länka till detta inlägg på din blogg alternativt "Gilla A Guesthouse Gotland" på facebook.
Tävlingen avslutas den 15 januari kl 23.30
Lycka till
Angelica
5 januari 2011 21:43
Jag är med och tävlar! Mitt favoritrecept är receptet på knäckkaka. De är så underbart goda!
150 g margarin/smör
½ dl ljus sirap
2 dl strösocker
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl mjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda ner resten av ingredienserna. Klicka ut smeten små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Klart!
Har länkat till tävlingen här:
http://linchies.blogg.se/2011/january/orhangen.html
Kram!
angelica.ljungkvist@live.se
http://linchies.blogg.se
Charlotte
5 januari 2011 23:20
Jag vill gärna vara med!
Mitt recept är kanske lite tråkigt, men det är faktiskt iste.
1 l vatten
Valfri mängd tepåsar av valfri tesort (Yellow Label eller Roobois funkar dock bäst, tycker jag)
1-2 msk socker
1 apelsin
1 äppel
1 citron
Koka upp vatten och lägg i tepåsarna (jag brukar ha ca 3 st). Låt det dra en stund, lägg sedan i 1-2 msk socker och rör tills det smält. Skär sedan frukterna i skivor och lägg i en fin glaskanna. Häll sedan i teét och ställ det kallt. Servera med ett par isbitar.
Gott och riktigt vackert!
ChiqueroCerdos@hotmail.com
Sandra - mamma till Molly
5 januari 2011 23:59
Hej, jag är gärna med och tar 3 lotter.
Mitt favoritrecept är på denna Adventskaka:
2 st ägg
3 dl socker
1 pkt (0,5 g) Saffran
200 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en halv apelsin
TILLAGNING
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt rivet apelsinskal, saffran och matfett. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölken. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda kakan ca 45 min i 175 grader C. Sikta över florsocker (klipp till en stjärna som mall).
Går även bra att göra dubbel sats och grädda kakan i långpanna. Bakas då i ca 20 min i 200 grader C. Skär kakan i rutor och sikta över florsocker.
+ länkat på bloggen: http://surrovich.blogg.se/tipsochtavlingar/2011/january/orhangen-151.html
/Sandra
sandra.li@hotmail.com
http://surrovich.blogg.se
FowZie
6 januari 2011 03:56
jag är med :) Chocolate chip cookies
Sätt ugnen på 200°C.
Arbeta margarin, farin eller socker och vaniljsocker med elvisp i en
skål. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver och salt
och tillsätt det.
Grovhacka blockchokladen och hasselnötterna. Rör ner dem i smeten.
Klicka 1/2 msk smet med ett par centimeters mellanrum på plåtar med
bakdduk/bakpapper. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.
http://feliciaaulen.blogg.se
Anna L
6 januari 2011 10:34
Vilka fina örhängen:) Är gärna med och tävlar. Har länkat: http://annastipsblogg.blogspot.com/2011/01/orhangen.html
Mitt favoritrecept:
Jordgubbsdaiquiri
1 cl sockerlag
6 cl ljus rom
3 cl färskpressad limejuice
1 dl is
4-5 solmogna färska jordgubbar
1 gubbe till garnering
Mixa sockerlag, rom och lime hastigt med is och jordgubbar. Häll upp i ett stort cocktailglas. Sätt en gubbe på kanten av glaset. Njut!
http://annastipsblogg.blogspot.com
Nina
6 januari 2011 13:41
Är gärna med :)
Bästa receptet är LÄTT Gordon Ramsay´s Paella som jag gör när jag har tid och ork och råd. Tyvärr på engelska men det skadar aldrig att bli mer internationell ;)
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article4099434.ece
Kram
Jeanette
6 januari 2011 17:51
Jag är gärna med och tävlar och har länkat till dig till höger i min blogg under "bra tävlingar".
Mitt absoluta favoritrecept är hallanpannacottacheesecake. Det är ett rätt lång recept - men superenkelt att göra, så jag skickar dig länken.
http://heltvanligtliv.blogspot.com/2009/07/efterratten.html
http://heltvanligtliv.blogspot.com
Liz
6 januari 2011 18:05
Mitt favvorecept är lika enkelt som gott.
1 dl flytande margarin
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vanilinsocker
5- 6 msk kakao( beror på ditt kakao gillande)
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl.
Rör ned ingredienserna i den ordning de står i receptet i en skål med en bra slev.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca 20 minuter. Den ska var kletig i mitten.
Låt kakan kallna och gör under tiden en kräm som ska bredas över KALL kaka.
150 gr mörk choklad, Marabous tycker jag är bäst.
25 gr smör, helst INTE MARGARIN !Jag använder äkta smör.
1 dl grädde
Lägg de tre ingredienserna i en skål, ej metall.
Kör i micrin i ca 20-40 sekunder. Rör om.
Om choklad och smör helt smällt så rör tills smeten blir blank och helt slät. Låt kallna.
När kakan kallnar så bred smeten över.
Servera med vispad grädde eller glass.
Supergott.
en länk till dig hittar du här :
http://entavlingellertva.blogg.se/2011/january/tavla-om-underbara-orhangen-pa-husprojektet-t.html
Kram från Liz
http://entavlingellertva.blogg.se
care69
6 januari 2011 18:40
Jag är gärna med och tävlar om Sirlig.
Kotletter i ugn
(Att köra kotletterna i ugnen gör dom otroligt möra och goda.)
4 pers
4 fläskkotletter
1 gul lök, hackad
2 ½ dl matgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
ca 1 tsk soja
½ dl svartvinbärsgelé
1 tsk sambal olek
grillkrydda
salt och peppar
Sätt ugnen på 175°.
Lägg kotletterna i en ugnsform och krydda dom med lite salt och peppar. Vispa ihop ingredienserna till såsen och krydda med lite salt och peppar och häll såsen över kotletterna.
Sätt in i mitten av ugnen i stek i 1 ½ timme.
Servera med kokt potatis och gele.
http://care69.blogspot.com
Maria
6 januari 2011 21:38
Är gärna med!!
Favoritreceptet är dessa mandelmassebullar:
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
12 dl vetemjöl
Fyllning: riven mandelmassa
Pensling: Äggvita och strö på hackad mandel
Garnering: vatten + florsocker till en rinnande glasyr.
Smält smör o blanda i mjölk.
Rör i jästen tills det löst sig + socker, salt o kardemumma och sen mjöl.
Jäs under duk i 30 minuter
Dela i två delar, kavla ut till en fyrkant, riv över mandelmassan och rulla ihop. Skär i två cm tjocka bitar och låt jäsa 30 min. Pensla o strö över mandel o grädda 250 grader 5-8 minuter.
Supergoda!!!
Maria
hatti_fnatti@hotmail.com
Viktoria M
6 januari 2011 23:11
Hejsan! Jag är gärna med och tävlar om 3 lotter. Jag har gillat på facebook, mitt namn där är Viktoria Cieplik (:
Mitt favoritrecept är Cupcakes. Här är receptet
1 sats vanlig muffinssmet, låt dem svalna efter de varit i ugnen
Recept för frosting:
60g mjukt smör
5 dl florsocker
100g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Valfri karamellfärg
Strössel eller blommor till garnering
Gör så här:
Rör smör, florsocker, vanligtsocker och philadelphiaost krämigt. Rör sist ned kaffet.
Bredfrostingen på muffinsen.
Garnera innan frostingen hunnit stelna!
Dom är så ooooootroligt goda!!!
Mail: pillooow@hotmail.com
Elin J
7 januari 2011 09:36
Klart att jag är med!
Här är receptet på Mugg-muffins på 5 min:
4 msk vetemjöl
1 krm bakpulver
4 msk socker
2 msk kakao
1 ägg
3 msk mjölk
3 msk smör eller neutral olja
Några rutor choklad att stoppa i.
1 Stor mugg
Gör såhär:
1. Blanda dom torra ingredienserna i muggen.
2. Tillsätt ägget, mjölken och fettet och blanda tills det är slätt.
Stoppa i chokladbitarna och kasta in i micron. Högsta värme i 3 minuter.
(Kakan kan komma att jäsa och gå upp över kanten men den rinner inte över!)
Har gillat på FB (elin jonsson)
*håller tummarna*
KRAM
http://extrem.blogg.se
marty
8 januari 2011 13:59
leilas morotskaka med morötter, lime, florsocker, philadelphia,ägg mjöl, bakpulver vaniljsocker o lite silverkulor på.:) martina_holst@hotmail.com
Mattias
10 januari 2011 09:54
Jag är med såklart och tar tre lotter då jag länkar här: http://villduvinna.blogg.se/2011/january/15-jan-vinn-orhangen.html
Min favorit är denna smarriga kladdkaka med vit choklad! Mumma!
Ett halvt paket florsocker
3 ägg
175 gr blockchoklad
175 gr smör
(Smält choklad och smör, vispa socker och ägg)
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop allt!!!
1 och 2/3 dl mjöl
100g vit choklad
175 grader, ca 20 minuter!!!!
http://villduvinna.blogg.se
tusse
10 januari 2011 11:25
Jag är bara 15 år men älskar att laga mat och ska nog söka till restaurang gymnasiet.. :)
Min specialitet är crapfisch m bandspagetti
Man behöver: Creme fresh, paprika, crabfish, chilisås,matlagnings grädde,lite kryddor(salt peppar), purjolök/lök och bandspagette
Man börjar att hacka en purjolök och fräser den i lite margarin, sen hackar man paprikan(2 st) Sen hällar man i en burk med creme frech, och sedan en matlagnings grädde,sen låter mandet koka lite och sen hackar man crab fishen i bitar och häller i dom jag brukar ha 3 packet! Sen häller man i lite chiliså och kryddor, Sedan låter man det koka lite så det blir varmt
Sedan kan man ha bandspagetti till, jag brukar ha det!
Jag älskar denna maten ! :)
min mail om du behöver :) lilltossa_@hotmail.com
http://www.tussex.blogg.se

Petra
11 januari 2011 09:16
Hej!
Jag vill oxå va med i tävlingen.
Jag har gillat på facebook.
Har också lagt upp en länk till din blogg på min blogg: http://matildabacke.blogspot.com/
Mitt favorit recept är en smarrig marängtårta från viktväktarnas kokbok: FavoritKokboken
12 portioner (1 port 5 points)
Chokladmarängtårta
3 äggvitor, 2 dl socker, 3dl rispuffar
Chokladkräm: 3 ägulor, 3/4 dl socker, 3/4 dl mellangrädde, 50 g margarin, 75 g mörk hackad blockchoklad
Fyllning: chokladkräm och ev. mandariner på burk (brukar skippa det)
Garnering: 3 dl mellangrädde (max 27%) jag brukar lägga grädden som fyllning tillsammans med chokladkrämen.
Ugn 150 grader.
Lägg bakplpapper i en långpanna(ca 30x40 cm) Vispa äggvitor till skum. Tillsätt socker lite i taget under fortsatt vispning tills det blir styvt. Vänd till sist ned rispuffarna. Bred ut smeten jämnt på bakplpappret. Grädda ca 1 timme. Låt svalna i ugn(kan med fördel stå hela natten) Häll äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills det tjocknar. Tag genast av kastrullen från värmen, tillsätt margarin och choklad. Rör så att det smälter, låt svalna.
Dela marängbottnen i två lika delar. Bred ut chokladkrämen, lägg på mandarinerna på ena bottnen. (jag struntar i mandarinerna och lägger istället vispad grädde över chokladkrämen innan jag lägger på den andra bottnen) Lägg på den andra bottnen. Bred på vispad grädde. Garnera med färska bär och citronmeliss. ( jag brukar garnera med riven choklad och silverkulor, eller något annat fint strössel.
Tips: man kan byta mandarinerna mot tex hallon eller jordgubbar.
Den är jätte god, så det är det svårt att hålla sig till en bit och då faller ju hela viktväktar grejen ;)
Måste också säga att du har en fin blogg.
Hälsningar från "Astuen"
Annelie
13 januari 2011 19:06
Klart man vill va med på en liten utlottning.
Först gillar jag gesthouse
Bra recept på ungsbakad lax ala Kerstin kommer här.
lite smör
1 laxfile
5 dl cream frech
1 fetaostbit
citronpeppar
salt
vitpeppar
Smörj en ungsform och lägg i laxfilén
Häll på kryddor
Skär fetaosten i små bitar och blanda ner den i creamfrechen tilsammans med citronpeppar,
Häll blandningen över filén och sätt in i ugnen på 200grader ca 45-60 minuter.
Servera med nykokt potatis.
Vill man ha mer sås kan man tillsätta mjölk eller grädde.
Lycka till
favolosa
15 januari 2011 00:35
Hej!
För 1 lott:
Mitt favoritrecept just nu är den uppfriskande och supergoda drinken min man hittat på åt mig nu när jag är gravid och inte dricker alkohol:
- saft från en halv citron
- krossad is
- persikojuice, cirka 75% av glaset
- Granadin (granatäppelsaft)
För 3 lotter:
Jag har länkat i det här inlägget: http://favolosa.blogg.se/2011/january/utkast-jan-14-2011.html
http://favolosa.blogg.se/2011/january/utkast-jan-1
Millah
15 januari 2011 18:53
Jag är med och tävlar=)
Kycklingsoppa med nudlar!
För ca 8personer..
600 gram kycklingfilé
2 st röd paprika
400 gram purjolök
140 gram blekselleri
4 klyftaor vitlök
4 msk matolja
2 liter vatten
4 st hönsbuljongtärningar, ev mer
200 gram äggnudlar
2 msk vetemjöl
400 gram matlagningsyoghurt
Skär kycklingen i bitar. Finfördela grönsakerna.
Bryn kycklingen i en stekgryta i någon minut.
Tillsätt grönsakerna och pressa i vitlöken.
Låt grönsakerna fräsa i några minuter så att de blir lite mjuka.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
När vattnet kokar lägg i nudlar samt mjöl utblandat i matlagningsyoghurt.
Låt koka i 5 minuter.
Serveras med ett gott bröd.
http://millahoman.blogg.se