Husprojektet-Från folkskola till drömboende

Alla inlägg under december 2009

Av Anna - 9 december 2009 16:54

Sambon ringde just från affären där han irrade runt bland pumpakärnor, dinkelmjöl, rågsikt och kesella. Imorgon ska det bli julbak så det står härliga till.

Först ska det bakas lussekatter. Själv är jag inte speciellt förtjust i lussekatter men sambon älskar det. De är roliga att baka men inte lika roliga att äta.


Jag ser mer framemot pepparkakorna, tunnbrödet och det nyfunna receptet Knäckehjärtan  


Knäckehjärtan ca 30st (källa: Tasteline.com)


25 gram
jäst
2 dl
vatten, fingervarmt
0,5 dl
olja
0,5 tsk
salt
0,5 msk
brödkryddor, malda
0,5 tsk
kumminfrön, lätt krossade
4,5 dl
rågmjöl, ca, grovt
1 dl
dinkelmjöl
1 st
ägg, till pensling
Att strö på


kumminfrön


fänkålsfrö


pumpafrön


linfrö


sesamfrö, svarta


flingsalt

1. Sätt ugnen på 210 grader. Lös upp jästen i fingervarmt vatten med en trägaffel i en bunke. Tillsätt olja, salt, brödkrydda, kumminfrön och mjöl och arbeta till en smidig deg. Degen behöver inte jäsa.


2. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en tunn kaka och skär ut hjärtan med kniv eller med pepparkaksformar. Placera på plåtar med bakplåtspapper och nagga lätt med gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på kummin, fänkål, frön och salt.


3. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 minuter. Passa brödet de sista minuterna så att det inte blir bränt.

ANNONS
Av Anna - 7 december 2009 16:17

Ibland gör man riktiga fynd på de mest oväntade ställen. Vem hade trott att jag skulle fynda två fina krukor för 15kr/st på en ICA Närabutik? Inte jag i allafall.

    


Men lite amaryllis, hyacint, mossa, kanelstänger, ståltråd och rött sidenband ska dessa förvandlas till vackra julgrupper som får pryda hemmet.


ANNONS
Av Anna - 5 december 2009 17:41

Joakim har spacklat om taket idag och jag har städat och bakat. Hade tänkt göra lingonfudge men insåg att vi inte hade några lingon hemma. Testade att ha i lite blåbär istället och det blev sagolikt gott!    

Av Anna - 4 december 2009 18:07

Nu är årets alla julkort skrivna och postade! Visst är det något speciellt med "riktig" post? Det känns verkligen som någon verkligen ansträngt sig lite extra för just dig.

Hade från början tänkt vara lite pysslig och göra egna kort med lack på. Sprang runt i alla butiker i Hemse och letade efter en lackstång och stämpel men utan att lyckas. Men historien slutade lyckligt för det visade sig att om man köper ett häfte med julfrimärken (som vi ju alla behöver) så får man tio julkort på köpet.  Jukorten är designade av: Ingela P Arrhenius och är riktigt snygga. Schysst deal tycker jag!


Av Anna - 4 december 2009 17:56

I tisdags så målade Joakim och hans kompis taket i rummet som vi renoverar. Nu i helgen hade vi tänkt att vi skulle slipa panelen och måla den men så blir det inte. Vi har insett att tacket måste slipas om och spacklas igen om det ska bli snyggt. Inte speciellt roligt men det kommer förhoppningsvis bli riktigt bra när det bli klart.


Det är bara att följa den välkända devisen: Gör om-gör rätt!

Av Anna - 3 december 2009 21:35

Vill tipsa om något som är fantastiskt gott såhär i jultider med glöggbjudningar och julmys. Hittade detta recept för några år sedan och det är fortfarande en av mina favoriter.


 

Klassiskt italienskt julgodis som känns helrätt så här när julen börjar nalkas. Härligt seg med mycket sötma och en spännande kryddbrytning. Något att testa till helgen kanske. Jag kan garantera att det blit uppskattat på julbordet.


Italiensk panforte

Portioner: ca 50 st



150 g sötmandel
75 g hasselnötter
75 g valnötter
3/4 tsk kanel

1 tsk malen kryddnejlika

2 apelsiner, helst ekologiska
2 citroner, helst ekologiska

3/4dl vetemjöl
1 dl honung (175 g)
2  dl strösocker
150 g mörk choklad (70%)

 
Sätt ugnen på 150°C.  Blanda sötmandel, hasselnötter, valnötter,
kanel, kryddnejlika och vetemjöl i en skål. Riv skalet från citronerna och apelsinerna. Värm honung och socker i en kastrull tills
sockret smälter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad. Låt den smälta. Rör ner nötblandningen i chokladblandningen. Fördela i en
smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 18x 20 cm. Grädda i ca 20 minuter. Låt nougaten svalna och ta ut den ur formen.
Skär den i bitar. Förvara kallt och svalt i tätslutande burk. 


Lycka till!

Av Anna - 2 december 2009 16:54

Idag fick jag en tidig julklapp. Mitt nuvarande vikariat tar slut till jul och idag fick jag positivt besked om en annan tjänst jag sökt. Är helt överlycklig och ser redan framemot våren!


  

Presentation

Hej! 

 

Roligt att du hittat hit! Här blandas vardagsliv, pyssel och renovering av vår gamla skola samt tankarna om att leva med ett svårt sjukt barn!

Välkommen!

Vill du synas här?

Vill du kanske sponsra en bloggtävling, synas på min blogg eller bara komma i kontakt med mig så maila på anna@aguesthousegotland.com

A Guesthouse Gotland

    
  

Sommartid driver vi ett mysigt, personligt och rofyllt guesthouse i vår vackra skola! Välkommen att kika in på A Guesthouse Gotland  

Bloglovin

bloglovin

Jag är medlem i Inspirationsfabriken

 

Besöksstatistik

Fina inredningsprylar

Beauty 250x360

Bloggar jag gillar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2009 >>>

Filmklipp från vårat hem

  Klicka HÄR

Länkar

RSS

Zalando

Matbloggstoppen
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se